Liber Novus – A vörös könyv

KépCarl Gustav Jung a 20. század egyik legjelentősebb gondolkodója. Nevét említve mindenkinek eszébe jut néhány olyan fogalom, amelyet ő vetett el a köztudatban. Kollektív tudattalan, archetípusok, individualizáció. Freuddal való viharos kapcsolata is közismert. A mestereként tisztelt pszichoanalitikussal hat évnyi közös munka után végleg elváltak útjaik. Arról azonban kevesen tudnak, hogy ez a “szakítás” milyen fontos szerepet játszott Jung későbbi gondolkodásának és pályájának alakulásában. A szakítás következtében beállt krízis hatására Jung egy különleges művön kezdett el dolgozni. Ahogy ő fogalmazott, alászállt a tudattalanba, hogy meghallgassa, mit üzenni neki. Így született meg az egészen 2009-ig elzárva mű, a Liber Novus, ismertebb nevén A vörös könyv.

♥ ♥ ♥

Jung és Freud útjai 1913-ban váltak el egymástól, Jung ekkor 38 éves volt. A helyzet hatására bizonyosan krízist élt át: szakmai munkáit lecsökkentette, visszavonult a közéletből. Egyesek szerint pszichotikus epizóddal, mások szerint csak életközépi válsággal küzdött. Az 1913 és 1930 közötti válságos időszakban Jung kifejlesztett egy technikát, amit aktív imaginációnak nevezett: tulajdonképpen ön gerjesztett hallucinációkról beszélhetünk. A tudattalanban tett utazásai során átélt élményeiről feljegyzéseket készített, melyeket végül A vörös könyvben összegzett.

KépA vörös könyv egy vörös bőrkötéses napló, melynek borítóján a Liber Novus, azaz Új könyv felirat olvasható. A naplóban 205 gazdagon illusztrált, kalligrafikus írással teleszőtt oldal található. A szövegek és részletgazdag festmények mitikus történeteket ábrázolnak. Jung leírása szerint “utazásai” során két alak, Elijah és Salome látogatta meg őt egy kígyó társaságában. Elijah vezető szellemként kísérte őt, míg Salomeban Jung az anima (női lélekrész) megtestesülését látta. A könyvben földöntúli lények istennel és a gonosszal való beszélgetései olvashatók.KépJung úgy tekintett életének ezen epizódjára, és A vörös könyvre, mint a kulcsra, amely elméletei megfogalmazásához elvezették őt. Dantéhoz hasonlóan alászállt a pokolba, hogy megtalálhassa azt az esszenciát, azt a tudást, ami csak kínok árán megszerezhető.KépA könyvet Jung örökösei 2001-ig a külvilág elől gondosan elzárva tartották. 2009-ben szakértők tanácsára nyilvánosságra hozták, és eredeti formában, angol nyelvű fordítással és magyarázatokkal, könyv formájában is közre adták.Kép

1 thought on “Liber Novus – A vörös könyv”

  1. Pingback: Két előadás Jung Vörös Könyvéről | Művészet & Önismeret

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.