Mi történik egy általam vezetett felnőtt művészetterápiás foglalkozáson?

A csoportjaimba jelentkezők, és az érdeklődők gyakran előre tudni szeretnék, mi is történik majd pontosan a művészetterápiás csoportok alkalmával. Nem meglepő kérdés, hiszen más szolgáltatást vagy terméket sem vásárolunk alapos tájékozódás és az “összetevők” megismerése nélkül. Lássuk néhány mondatban, miről is szól tehát egy művészetterápiás felnőtt csoport. (Ismétlem felnőtt csoport, mivel a gyerekek csoportja ehhez képest több ponton másképpen alakul.)

♣ ♣ ♣kishajók

A művészetterápiás felnőtt csoport “összetevői”:

  • A csoport ülés minden alkalommal egy nyitó körrel indul, ahol a résztvevők megoszthatják egymással az elmúlt találkozó óta felmerült gondolataikat, vagy élethelyzetük változását. Ez nem egy hagyományos értelemben vett “körbeszélgetés” tehát senkinek nem KELL beszélnie, amennyiben nem szeretne. Ez általános érvényű szabálya az általam vezetett csoportoknak: semmit nem KELL tennie a résztvevőnek, amihez nincsen kedve.
  • A csoport ezután kap egy művészetterápiás gyakorlatot, amin körülbelül 15-30 percen keresztül dolgozik. A blogon számos gyakorlattípust bemutattam már, nézelődjetek a “Művészetterápiás gyakorlatok” menüpont alatt. A gyakorlatok mindig az aktuális csoport igényeihez mérten kerülnek kiválasztásra, tehát ahhoz, hogy a csoporttagok milyen témákkal szeretnének dolgozni, illetve milyen szintű a csoport munka.
  • A továbbiakban a résztvevők bemutatják egymásnak elkészült alkotásukat, melyet a csoporttal közösen értelmezünk és feldolgozunk. Az általam képviselt művészetterápiának ez az a része, ami a leginkább különbözik más “iskolák” gyakorlatától, ugyanis ahogy az arányokból kiderül, a csoportos feldolgozás, a csoportmunka a terápia leghangsúlyosabb része.
  • Az alkotások feldolgozása gyakran messzebbre vihet a konkrét rajz, szöveg, vagy mozdulat elemzésénél! A csoporttal folytatott párbeszéd révén a résztvevők közelebb kerülnek saját élethelyzetük megértéséhez, képessé válnak problémáik, és kérdéseik megfogalmazására, önismeretük mélyítésére.

A fent leírt séma a csoportfolyamat során – tehát hétről hétre haladva – változik, illetve a különböző gyakorlatok kissé felboríthatják azt.

Amennyiben további kérdéseid vannak a felnőtt művészetterápiás csoportokkal kapcsolatban, úgy szívesen válaszolok azokra a muveszetesonismeret@gmail.com email címen!

1 thought on “Mi történik egy általam vezetett felnőtt művészetterápiás foglalkozáson?”

  1. Pingback: Nőiség-nőiesség | Művészet & Önismeret

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.